Napoleon bezoekt Holland in1811
DEN HELDER (6)
De verbeteringen die daarna, tot 1914, aan de versterkingen van Den Helder zijn uitgevoerd, betroffen b.v. voorzieningen bij het in gebruik nemen van nieuw kustgeschut. Dit was met name nodig in 1870 toen getrokken achterlaadgeschut van 24 cm werd opgesteld ter vervanging van de oude voorladers van 36 pond e.d.
Enkele nieuwe batterijen werden aangelegd. In 1880/84 werd het pantserfort op de Harssens gebouwd. De werken op Texel verloren hun betekenis geheel.
In de militaire geschriften zijn tot +/- 1880 vele beschouwingen gewijd aan het voor en tegen van een fort op de Laan. Het fort op de Laan zou een waterfort zijn geweest op een zandbank noordelijk van Kaaphoofd, midden in het zeegat. Het fort is echter niet gebouwd, omdat de bouw zeer riskant was i.v.m. de geregelde verschuivingen van vaargeulen en zandbanken.

Al in de Eerste Wereldoorlog was de betekenis van het beschikbare kustgeschut achterhaald door de ontwikkeling van de wapentechniek. In 1940 waren bij Den Helder, geheel los van de oude kustversterkingen, batterijen en voormalig scheepsgeschut van 15, 12 en 7 cm opgesteld.

In formele zin werden de laatste van de oude versterkingen als vestingwerk opgeheven door Koninklijk Besluit in 1958.