Napoleon bezoekt Holland in1811
ANTWERPEN (2
Jan Baptist De Cornelissen wordt op 1 oktober 1811 onverwacht door Napoleon benoemd tot burgemeester van Antwerpen. Drie dagen eerder heeft de keizer van Frankrijk zijn vroegere vertrouweling Jan Steven Werbrouck afgezet en gearresteerd op verdenking van fraude. De keuze van Napoleon is begrijpelijk: Cornelissens vader is kamerheer van Napoleon en graaf van het Keizerrijk. Eén jaar eerder benoemde Napoleon Jan Baptist reeds tot burgemeester van Wommelgem en bezocht hij hem in zijn kasteel Ternesse in die gemeente. In 1811 zal hij bij De Cornelissen senior logeren.
    Met zijn 24 jaar is de geboren Antwerpenaar Jan Baptist de jongste burgemeester die de stad ooit gehad heeft. Met nummer twee in de leeftijdsladder,
Florent van Ertborn, is er al een verschil van bijna tien jaar. Zijn grootvader, eveneens Jan Baptist Cornelissen geheten, is burgemeester in 1743-44 en 1754-55, maar is dan wel een stuk ouder.
    De jonge burgemeester heeft aanvankelijk de wind mee. Onmiddellijk na zijn aanstelling krijgt hij in zijn woning aan de Groenplaats
Napoleon een week te logeren. Ondanks protesten tegen de invoering van de dienstplicht verloopt het bezoek in een prima sfeer en met grote pracht en praal: keizerin Marie-Louise arriveert in een staatsiekoets, getrokken door acht schimmels. Haar echtgenoot Napoleon inspecteert de in zijn opdracht gegraven en pas gereed gekomen havendokken, de nieuwe scheepstimmerwerven en het militair arsenaal.
    Maar nadien valt het keizerrijk langzaam uit elkaar. De vijanden van Frankrijk slaan de handen in elkaar. In april 1814 staan Engelse en Oostenrijkse troepen voor de poorten van Antwerpen. Op 28 april geeft generaal Carnot zich over, en op 2 mei verdwijnt het Franse leger definitief uit Antwerpen, samen met burgemeester De Cornelissen. Hij wordt niet gearresteerd en slijt zijn verdere dagen in Schoten, waar hij op 26 juni 1848 overlijdt, 60 jaar oud. Zijn grafzerk valt er nog steeds te bekijken.