Napoleon bezoekt Holland in1811
Meer over Amsterdam
AMSTERDAM
Napoleon had zijn twijfels over de loyaliteit van
die ‘Noorderlingen’, zoals hij de Nederlanders
noemde. Toen hij bij de Muiderpoort Amsterdam
binnenging, wachtte hem een prettige verrassing.
Het volk was enthousiast en de stad was
overal versierd en schoongemaakt. Napoleon
schreef enthousiaste brieven naar het thuisfront
en verbleef maar liefst twee weken in de hoofdstad.
Hij bezocht scholen en ziekenhuizen en
praatte met het stadsbestuur over de toekomst
en de plaats die Nederland zou vervullen in het
grootfranse rijk.
Toch waren mensen niet blij met die fratsenmaker it Frankrijk, die verantwoordelijk was voor de wet die iedereen verplichtte een achternaam te kiezen. Velen namen het niet serieus en verzonnen de meest idiote achternamen, in de veronderstelling dat het zo weer afgeschaft zou worden. En zo komen we aan Pielkenrood, Poepjes en dergelijke.
Napoleon verlaat na twee weken Amsterdam,
na nog een wet te hebben uitgevaardigd die
iedereen gebiedt aan de rechterkant van de
weg te rijden.
1811
De Franse keizer Napoleon Bonaparte brengt een bezoek aan Amsterdam, waarbij o.m. een bezoek wordt gebracht aan 's Lands werf. Volgens reeds verkregen instructies dienen op de werf de commandeurs, bazen en opzieners met hun 'onderhorigen' op hun posten aan het werk te zijn en bij het passeren van de keizer gezamenlijk zeven maal 'Leve de Keizer' te roepen. Het linieschip 'Admiraal De Ruyter' werd gereed gemaakt voor een inspectie door de keizer. Keizer Napoleon laat zich vervolgens per schip van Pampus over het IJmeer roeien. Op 11 oktober 1811 zal de keizer wederom een bezoek aan de werf afleggen.
Bron: H. Herman: 'Onze Zeemacht tijdens de Fransche overheersing 1810 - 1814' (1923)
Keizer Napoleon op de Dam, ca. 1811
Mattheus I. van Bree (1773-1839)
Op 9 oktober 1811 bracht keizer Napoleon een bezoek aan Amsterdam. Op de Dam werd hij door een enthousiaste menigte onthaald, maar de situatie in de stad was op dat moment verre van rooskleurig. Een jaar eerder was een eind gekomen aan het bestaan van het Koninkrijk Holland onder koning Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon. Holland was nu ingelijfd bij het Franse keizerrijk. Het land moest meedoen aan het zogenaamde 'Continentale Stelsel', de handelsblokkade tegen Engeland, waarmee de Fransen in oorlog waren. De gevolgen voor Amsterdam waren verschrikkelijk: er kwamen geen schepen meer in de haven en de handel kwam bijna stil te liggen. De werkloosheid liep sterk op, en dat in een situatie dat al 1/3 van de bevolking van de bedeling leefde